προστασία προστάτη

Να συστηθούμε με τον προστάτη

Προστάτης, ονομάζεται ο αδένας που ανατομικά βρίσκεται στο γεννητικό σύστημα του άνδρα.

Εκκρίνει το προστατικό υγρό, μέσα στο οποίο αναμειγνύονται τα σπερματοζωάρια. Είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την φυσιολογική λειτουργία των σπερματοζωαρίων που παράγονται στους όρχεις . Η λειτουργία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γονιμότητα και επηρεάζεται από τις ανδρικές ορμόνες και τα νευρικά ερεθίσματα.

Το σχήμα του θυμίζει κάστανο και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας και τμήμα της ουρήθρας. Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση διόγκωσης το πρώτο σύμπτωμα είναι η ατελής ή διαταραγμένη ούρηση. Ο διογκωμένος προστάτης, πιέζει το σημείο της ουρήθρας, που διέρχεται από το εσωτερικό του, ελαττώνοντας τη διάμετρο του αυλού της και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή των ούρων.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας άνδρας με υπερπλασία του προστάτη περιλαμβάνουν αδύναμη ή μειωμένη δέσμη ούρησης, άρνηση έναρξης ή καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, διακοπές στην ούρηση και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης λόγω υπολείμματος ούρων. Άλλα συμπτώματα ιδιαίτερα ενοχλητικά είναι : η συχνουρία κατά την διάρκεια της ημέρας, η νυκτουρία (συχνό ξύπνημα την νύκτα για ούρηση) και η επιτακτική ούρηση (η ξαφνική επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να ανασταλεί και που αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσει σε επιτακτική ακράτεια των ούρων). Η ΚΥΠ (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) εμφανίζεται σε φυσιολογικές συνθήκες στο εσωτερικό του αδένα όσο ο άντρας μεγαλώνει σε ηλικία κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με το πέρασμα από την ενηλικίωση στην ωρίμανση.

Σοβαροί παράγοντες επιβάρυνσης:  το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 


 

Δεν υπάρχουν προϊόντα Κάτω από αυτήν την Κατηγορία.